DA LI SAM U PRAVU? - piše Radmilo Gavrić
30.09.2009. - 11:21

 
Već duže vremena se raspravlja o tome da li postoje sukobi u našem Partizanu.

Mnogo je o tome zadnjih nekoliko meseci pisano u štampi, vođene su polemike u televizijskim emisijama, svađali smo se po kancelarijama, kafanama i na porodičnim slavljima. Za nas koji smo samo obični navijači i koji nismo u mogućnosti da se neposredno informišemo o tome bilo je i previše različitih informacija. Morali smo da do zaključaka dolazimo i "čitanjem između redova" i da do "istine" dolazimo i na osnovu svojih ličnih simpatija. Ali, posle gostovanja gospodina Petrića na SOS-kanalu mnoge stvari su postale jasnije. Njegove izjave su doprinele da se konačno "zatvori krug" i da se sazna "najpribližnija istina". Pri tome, ne mislim da je svaka njegova izjava tačna i istinita, ali i kao takva može pomoći da se dođe do nekih zaključaka.
Najpre, hoću da verujem da se ne radi o nepremostivim sukobima i o ličnim neprijateljstvima, već o različitim mišljenjima čijim se otvorenim sučeljavanjima može doći do najboljih rešenja za naš voljeni klub. Jer, "ako svi mislimo isto, onda niko ne misli ništa":
Mislim da sada mogu naći odgovore na neka pitanja :

1. Jokanović nije smenjen , već je sam otišao
Prema rečima gospodina Petrića Jokanović je, parafraziram, "sam otišao onog trenutka kada je, posle pobede u Slovačkoj, dobio nepodeljenu podršku celog Upravnog odbora" i to zato što bi, po njegovom mišljenju, pri prvom narednom negativnom rezultatu isto tako mogao biti smenjen.
Po Petriću, to je principijelan stav, a po meni, pre svega, sebičan.
Principijelnost se objašnjava time da status trenera u velikom klubu ne treba da zavisi od trenutnih rezultata. Ali, mislim da je tu sebičnost primarna. Jokanović se nije obazirao na povike "Jokane odlazi" od strane većeg dela navijača posle utakmica sa Apoelom, Žilinom i Hajdukom iz Kule. Čak je, istvremeno, upadljivo pozivao Upravni odbor da se izjasni o njegovom statusu. I kada se UO izjasnio, on je otišao "za inat svima" i sa devizom "posle mene potop". Kada se tome dodaju i neka ranija ponašanja Jokanovića (odbijanje da primi trofej za najboljeg trenera, nepoštovanje prema drugim članovima kluba izjavama da ga ne interesuje šta o igri Partizana misle neki "senilni starci", direktno aludirajući na Bjekovića i da ne može tamo neka "fudbalska neznalica" Vukadinović da ga smeni jer ga nije ni postavio za trenera...) može se zaključiti da su trvdoglavost i sebičnost njegove preovlađujuće osobine.
E sad, da li "veliki grobar" kako ga često nazivaju na ovom sajtu može biti istovremeno i sebičan i to u tolikoj meri, ostaje otvoreno pitanje.

2. Postoje dve koncepcije razvoja i budućnosti kluba
Jedna je da klub treba da učini sve da uđe u Ligu šampiona. Da se čak i zaduživanjem obezbedi novac za kupovinu dobrih igrača sa nadom da će se dobrom zaradom u LŠ taj dug mogao vratiti.
Druga je da je prioritet domaće prvenstvo i forsiranje mladih igrača čijom se prodajom klub može adekvatno izdržavati. Igranje u Evropi, pre svega u Ligi UEFA, treba da posluži prevashodno promociji mladih igrača i njihovoj pripremi za prodaju u neke od velikih evropskih klubova.
Sigurno je da nije tako oštra granica između ove dve koncepcije i da postoje i neka prelamanja, ali u osnovi je tako.
Mislim da ovo nije bila nikakva tajna i da je to većina nas pretpostavljala. Ono što je prestavljalo iznenađanje za mene je to ko zastupa koju opciju. Ako upravu našeg kluba uslovno podelimo na sporTSKI i privredno-političkI deo, od gospodina Petrića smo saznali da je sportski deo za drugu opciju!?
Dakle, da su se Mirković, Tomić, Jokanović i on zalagali da je prioritet forsiranje mladih igrača i njihova prodaja, po ceni neuspeha i neulaska u Ligu šampiona. Parafraziraću neke od njegovih izjava : nijedan naš klub nije sposoban za nastup u Ligi šampiona ; ko sam ja da klub zadužim za četiri milona evra, za kupovinu četiri igrača, jer je klub udruženje građana i ko će te pare da vrati... Čak i njegovo objašnjenje da nismo marketinški dobro iskoristili prodaju Tošića i Ljajića, u svetlu tih izjava, treba shvatiti da smo trebali da se profilišemo kao klub koji stvara i prodaje mlade igrače.
Pokušaću da se našalim, bez namere da vređam bilo koga. Kada bolje razmislim, naša je nesreća što su nam u tom sportskom delu bili, pre svega, odbrambeni (Mirković i Petrić) i zadnji vezni igrači (Tomić i Jokanović). Osnovna filozifija takvih igrača je da ne treba mnogo rizikovati, da treba pre svega sačuvati svoj gol, pa ako neki i damo odlično, a ako ne i tako je dobro. E, sad, izuzeci potvrđuju pravilo. Setite se izjave Save Miloševića (ali ne one "da će i on otići ako ode Jokanović, iako još nije ni došao") date neposredno pre početka kvalifikacija , u smislu, da ne moramo baš ove godine da igramo Ligu šampiona. Tada sam tu izjavu shvatio kao relaksiranje igrača i razbijanje pritiska, ali sada kada se sve to stavi u ovaj kontekst vidi se da je to u stvari jedna od pomenutih koncepcija. Ovde treba napomenuti da se nadam da se neće ostvariti zalaganje gospodina Simića na SOS-kanalu da Sava Milošević preuzme Partizan. Većina nas je svoj odnos prema Savi Miloševiću pokazala nedolaskom na njegovu oproštajnu utakmicu Srbija-Bugarska.
Sa druge strane, u ovom privredno-političkom delu su menadžeri ili vlasnici firmi koji znaju da bez rizika nema ni profita. Bez kredita nema ni velikih investicija koje mogu ostvariti visoke profite od kojih se mogu podmiriti i visoke kamate na pozajmljeni novac.
Sa velikim žaljenjem moram priznati da sam za drugu opciju, iako su moje simpatije bile prema sportskom delu i bez obzira na to što smatram da političarima nije mesto u upravama klubova.

Pošto sam prestao da pišem komentare onog trenutka kada su delovi bili cenzurisani (i dalje ih svakodnevno sa istoim žarom samo čitam), iskoristiću ovu priliku da u "Temama i dilemama", gde do sada nije bilo cenzure, da iznesem još neke stavove.
Svi mi koji redovno uživo na stadionima pratimo naš Partizan vidimo da igra tima pod Stevanovićem ide na bolje. Lopta sve više ide unapred. Nisu više "glavni vezni" zadnji štoperi svojim beskrajnim međusobmnim dodavanjima. Više se "igra bez lopte". Ne izmišljamo neke nove sisteme, već i kada igramo sa dva zadnja vezna jedan se povremeno u fazi napada ubacuje po desnom boku. Nema više nazameljivih. Dijara kod zamene malo brže izlazi sa terena. Vrši se rotacija igrača. Nekada je bolje da bolji napadači uđu u drugom poluvremenu kada je protivnička odbrana već umorna i sa padom koncetracije. Na tri utakmice izmene su dale golove (Kleo protiv Tuluza, Ilić protiv Vojvodine, Dijara protiv Inđije), a malo je falilo da se to dogodi i na četvrtoj utakmici uzastopno ( prečka Bogunovića protiv BSK).
Da ne bi bilo sve idelano, možda je napravljena greška kod izbora kapitena protiv Inđije. Po meni je veća greška što je to bio Tomić, a ne što nije bio Moreira. Kapiten mora imati komunikaciju na terenu među saigračima i prema sudijama i službenim licima,a i autoritet na tribinama među publikom. Treba da dobro poznaje jezik većine (to je mana Moreire), treba da bude staložen (Moreira je često impulsivan i ako mu ne krene dobro sa igrom zna da bude nervozan što iskazuje oštrijim startovima i raspravama sa sudijom posle nekih njegovih odluka), treba da ima obraz da traži od navijača podršku (Tomić tek treba da zasluži poštovanje grobara, oprostićemo mi njemu ponašanje kod zamene protiv Žiline, ali dosta znoja na terenu treba da prolije)... Nije jedina preporuka za kapitena biti najbolji ili najmlađi igrač. Mora se tu još dosta toga složiti.
Mnogo se priča i o nedovoljnoj fizičkoj spremi igrača i taktičkoj neuigranosti ekipe . Smatram da mi dve godine nismo imali valjane pripreme. Setite se samo prošle zime kada smo trenirali u "balončetu kod Đorđeta". U to vreme sam u svojim komentarima ukazivao na to. Ali tada su odlučivali oni koji su "za inat svima" smatrali samo mi ne odemo u "toplije krajeve" kako su učinile sve druge ekipe.
Ali, kao što rekoh, napredak je vidljiv.
I bićemo i ove godine šampioni. I osvojićemo kup.
I uzećemo koji bod u LIgi Evrope.
A sledeće godine će se uprava ujediniti u naporu da uđemo u Ligu šampiona. Kupićemo dobre igrače koje ćemo isplatiti od zarade od igranja LŠ, od punih stadiona, od desetine hiljada pretplatnih karata i od naših partizanovskih srca punih radosti!
Nadam se da sam u pravu!!

VOLIM PARTIZAN!!!
[Komentari (35)]
Morate biti logovani da biste pisali komentare!
   

 
Ostale Teme i dileme
 
 • Između suze i pobede, biram suzu...   02.03.2011.
 • MOJA PRVA LjUBAV   21.12.2010.
 • Jedno moje čudesno putovanje   20.12.2010.
 • Sistem   11.11.2010.
 • Bez reči   03.09.2010.
 • Tema bez dileme 2   03.09.2010.
 • SRPSKA DRAMA...!   12.05.2010.
 • Ama kakva je ovo lakrdija?   30.03.2010.
 • PONOVA SAM BEZ DILEME!!!   25.03.2010.
 • Nema dileme!   23.03.2010.
 • PETAR BOROTA: OD GOLMANSKOG DO SLIKARSKOG UMIJEĆA   01.03.2010.
 • PETAR BOROTA, VRIJEME I MJESTO SAHRANE   17.02.2010.
 • ZASTO ZVEZDA NIJE BOLJA OD PARTIZANA?   06.12.2009.
 • DA LI NAM POBEDA U DERBIJU MOŽE ZALEČITI SVE RANE!?   26.11.2009.
 • PREDLOG ZA OZDRAVLJENJE PARTIZANA I SRPSKOG KLUPSKOG FUDBALA   23.10.2009.
 • ŠTA JE SLEDEĆE?   16.10.2009.
 • Bez naslova ali s razlogom !!!   11.10.2009.
 • Vec vidjeno i vec dozivljeno!!!   06.10.2009.
 • PARTIZANOVA JESEN   09.09.2009.
 • IZMEĐU DVE VATRE   27.08.2009.
 • Kratak dah, šićardžijstvo,ili smo zaista samo grupa nekih s brda s dola gradjana?   26.08.2009.
 • TEMA – BEZ DILEME...   22.08.2009.
 • PRVENSTVO JE SVETINJA !!!!   17.08.2009.
 • Klupski ex yu neuspesi   06.08.2009.
 • Zašto i zbog čega ?!?   05.08.2009.
 • Gde je publika !    27.07.2009.
 • Više od igre!   25.07.2009.
 • KOMPLEKSI...   25.07.2009.
 • Tema, dilema ili...?   07.07.2009.
 • Umesto Euforije, postajemo onaj pravi Parni Valjak iz najboljih vremena   30.06.2009.

 • Poštovani posetioci oficijelnog sajta FK Partizan!
  Sa postavljanjem naše nove web prezentacije, želeli smo da otvorimo i jednu stranicu, gde će svako kome Partizan leži na srcu imati mogućnost da iznese svoje opservacije, dileme, primedbe, pohvale ili, najjednostvanije, da napiše šta mu u tom trenutku leži na srcu, a vezano je za Partizan. To se u IT svetu naziva BLOG.
  Blog je skraćenica od engleske reči weblog, što u doslovnom prevodu znači mrežni dnevnik. Blog je web stranica na kojem pojedinac obično beleži svoja razmišljanja i stavove. Na Internetu ih ima na milione i njihovi vlasnici su ljudi iz svih mogućih slojeva društva i zanimanja. Danas je blog zajednica toliko snažna i brojna da ima uticaj i na javnom mnjenje.
  Osim što se koriste za zabavu, blogovi su odlični za komunikaciju, koja povezuje korisnike Interneta, timove ili poslovne ljude. Drugim rečima, blog svakome bez tehničkog znanja omogućava da bude prisutan na mreži svih mreža bez ikakvih ograničenja. Blogove može pisati bilo ko, bez ograničenja.
  Mnogi blogovi su ličnog karaktera na kojem njihovi vlasnici pišu o događajima iz sopstvenog života. Sastoje se od linkova na druge web stranice ili komentara na događaje u svetu. Neki jednostavno pišu o onome što im je trenutno na umu. Drugi ih koriste za zabavu ili posao, a neki za oboje. Naša je odeja da se na ovom mestu razmenjuju mišljenja i predlozi vezano za naš Partizan.

  PRAVILA RUBRIKE - TEME I DILEME

  1. Registracija
  Registracija na TEME I DILEME je besplatna, a oni koji su već registrovani na našem sajtu odranije, ne moraju se ponovo registrovati, jer im važi već obavljena registracija, ali se UVEK morate logovati da biste pisali blogove, isto kao i za komentare, bilo na TEME I DILEME, bilo na VESTI. Ovaj naš blog nije klasičan kao na drugim sajtovima, gde sami ulazite i kreirate stranicu, već sve što želite da napišete šaljete na mail (football@partizan.rs) i on biva odmah postavljen bez ikakve cenzure (normalno, ako ispunjava sva pravila koja možete pročitati ispod).
  2. Uklanjanje sadržaja
  Urednici zadržavaju pravo uklanjanja sadržaja autora koji svesno krše protivpravne ili građanske norme ili na neki drugi način krše pravne propise Republike Srbije, ili narušavaju ugled medija.
  3. Zabranjeni sadržaji
  Posebno se zabranjuje objavljivanje pretećih, pornografskih i komercijalnih sadržaja, vređanje nacionalnih ili verskih osećanja grupa ili pojedinaca, preusmeravanje blog stranice na druge web medije, korišćenje blog stranice samo kao reklamu za druga web odredišta, ili spamovanje po komentarima istog sadržaja na tuđim blogovima.
  4. Odgovornost za sadržaj
  Svaki tekst je stav isključivo njegovog autora i ne odražava stav redakcije našeg sajta, koji se ne može smatrati odgovornim za njegov sadržaj.
  5. O pravilima korišćenja
  Uredništvo zadržava pravo na promenu i dopunu ovih pravila bez upozorenja korisnika, i neće biti odgovorno ni za kakve moguće posljedice proizašle iz takvih promena