DA LI NAM POBEDA U DERBIJU MOŽE ZALEČITI SVE RANE!? - piše Radmilo Gavrić
26.11.2009. - 16:52

 
Još samo nekoliko dana je do derbija.
Da li nam samo pobeda spasava sezonu?
Da li će ova jesen dobiti naziv propala ili će to biti samo jesen posrtanja, ali gde se ipak ostalo na nogama?
Da li nam pobeda u derbiju može pomoći da bar malo zaboravimo debakl u Evropi?
Da li smo ove jeseni toliko loše igrali? Da li je prošle jeseni bilo bolje?
Da li imamo slabije rezultate nego prošle godine ili smo ove godine imali veća (pa i prevelika) očekivanja, tako da slabiji rezultati ili nesupesi samo malo više bole?

Posle današanje pobede u kup-utakmici u Jagodini možemo napraviti presek dosadašnjih rezultata.
Presek rezultata bi izgledao ovako :

- Prvenstvo
Ove godine bilans je : 12 9 3 0 25:8 (+17) 30 bodova,
a prošle godine je bio: 12 9 2 1 22:5 (+17) 29 bodova.
Dakle, ove godine smo osvojili jedan bod više. Odigrali smo isti broj utakmica kući (7). Gol razlika je ista. Razlika je što smo prošle godine već odigrali derbi i dobili 2:0 na njihovom stadionu. Neko će reći da je zbog toga prošla sezona, u ovom trenutku, i pored boda zaostatka, bila realno uspešnija. Ali, da li drugima to daje za pravo da tvrde da će ova sezona biti uspešnija samo zbog pobede u narednom derbiju?
Sa druge strane, ne može se reći da je presek izabran zlonamerno. Bilo koji presek da se posmatra, sem prvih nekoliko kola, rezultati iz prošle godine su slični jer smo tokom jeseni izgubili čak 14 bodova. Setite se samo kako su boleli porazi od Čuke i u Čačku. Pa nerešeno kući sa Javorom i Radom. Nešto manje su boleli remiji u Kuli i Novom Sadu. Ove godine smo izgubili 6 bodova zbog tri remija na strani (Javor, Čukarički i Spartak). Nećemo valjda izgubiti još osam bodova do kraja jeseni!? Ili trebamo izgubiti baš toliko da bi neki proglasili da je to uspešna jesen kao što je bila i prošlogodišnja!?

- Kup
Prošle godine smo pobedili najpre Mladost u Apatinu, pa Jagodinu kući, a onda i Hajduk na Lionu i ostvarili gol razliku 10:2.
Ove godine smo pobedili Inđiju kući, Proleter u Novom Sadu, i evo danas Jagodinu u gostima sa ukupnom gol razlikom 7:2.
Protivnici slični, s tim što su nam gostovanja ove godine bila teža, ali je, možda, domaćinstvo bilo lakše.

- Evropa
I prošle i ove godine imamo po četiri poraza bez osvojenog boda. Prošle godine gol razlika je bila 1:8, a ove 5:13.
Što se tiče protivnika prošle godine smo igrali sa Sampdorijom i Štutgartom u vreme dok su bili u krizi i nalazili se na začelju tabela u njihovim nacionalnim šampionatima. Ove godine smo igrali protiv Briža koji je prvi u Belgiji (ispred Standarda i Anderlehta) i Tuluza koji se nekako snalazi u sredini tabele Francuskog šampionata. Kada smo prošle godine igrali protiv Standarda on je bio prvi u Belgiji. Sevilja i Šahjtor su otprilike na istom nivou sa statusom prošlogodišnjeg osvajača tog takmičenja. Stvar je ličnog opredelenja da li će neko jačinu timova protiv kojih smo igrali meriti po tome koliko je taj klub poznat, kako je nakada ili kako sada igra ili po tome u kakvoj je formi bio kada smo igrali protiv njih.
Ipak, sistem takmičenja je potpuno drugačji pa se ne mogu potpuno povući paralele. Najviše iz razloga što sa istim protivnicima igramo po dva puta i što imamo još dve utakmice, pa ostaje šansa da se osvoji barem neki bod.

Možemo videti da su rezultati slični. Čak isuviše liče. Ali, zaključci će sigurno biti različiti. Neko će tvrditi da je prošle godine bilo bolje jer smo bili prvi na tabeli u domaćem prvenstvu. Ali, sa druge strane ove godine smo osvojili bod više, ostvarili više pobeda, nismo izgubili ni jednu utakmicu, dali više golova...
Da li to znači da smo prošle godine bili prvi, ne zato što smo dominirali, nego zato što su drugi bili mnogo loši?

Da li je tim potpuno iste snage?
Prošle godine su igrali Stevanović, Obradović, Žuka i Tošić. Kao zamene su dovedeni Krstajić, Lomić,Jovanović i Kleo. Koja grupa je kvalitetnija?
Svi igrači koji su ostali su stariji za godinu dana. Za neke koji su u ozbiljnijim godinama to neminovno znači pad forme (Đorđević, Gavrančić, Moreira), ali sa druge strane mlađi bi trebali ove godine da budu kvalitetniji, jer iza sebe imaju iskustvo igranja i osvajanja trofeja.
Da li je ove godine igra bolja od rezultata, za razliku od prošle godine kada su rezultati bili bolji od igre? Koliko smo puta prošle godine u ovo vreme samo ovde u izveštajima sa utakmica pročitali da igra nije važna, da se ona zaboravlja, a samo se rezultat pamti?

Koji je trener kvalitetniji? Da li je Stevanović bolji trener od Jokanovića? Ili je Jokanović postavio nedostižne ciljeve za Stevanovića u pogledu i igre i rezultata?
Da li je većina onih navijača koji su bili protiv Jokanovića želeli da dođe Stevanović?
Da li znači da ovaj tim ne može ni gore ni bolje ako drugi trener sa sličnim ekipom postiže slične rezultate? Da li je onda kriv onaj ko je selektirao igrače, odobravao prodaju i dovodio pojačanja? Ili će takvi uvek ostati u senci i izbeći svaku vrstu odgovornosti?
Da li su Jokanović i Stevanović treneri sličnih kvaliteta koji ne mogu zadovoljiti ambicije Partizana? Ili se, možda, odgovornost Stevanovića može postaviti samo u slučaju da je sam sproveo cele pripreme sa timom, da je on selektirao igrače, da je tražio pojačanja koja odgovaraju onom sistemu igre koji planira da sprovede...?
Da li to što Stevanović u očajnoj atmosferi u klubu (za koju su krivi svi, jer za svađu je potrebno barem dve strane) postiže slične rezultate kao Jokanović koji je radio u mnogo boljem okruženju, znači da su njegovi rezultati bolji?
Da li ćemo kvalitet trenera moći oceniti samo na osnovu njihovih debija na derbijima? Predstojeći derbi je Stevanovićev prvi na klupi Partizana. Nadam se da neće proći kao Jokanović na svom debiju sa onih tragičnih i katastrofalnih 1:4.

Da li nam samo pobeda u derbiju može spasiti sezonu?
Kako će neki oceniti sezonu ako sakupimo više bodova nego prošle godine i ako u dva međusobna duela sa njima osvojimo četiri boda, a ipak, ne daj Bože, "ostanemo kratkih rukava"?
Da li je ikome u Partizanu važno da nam ova sezona bude uspešnija nego prošla, a da ipak bude neuspešna?
Da li nam pobeda u subotu može zalečiti sve, ama baš sve, rane? Da li će ih produbiti neki drugi rezultat koji nije poraz? Ili će u slučaju remija te rane i dalje ostati otvorene?

Ma, bez obzira na sve, hajde da ih zgazimo u subotu! Da ih razbijemo "kao dete zvečku"!!
VOLIM PARTIZAN!!!
[Komentari (7)]
Morate biti logovani da biste pisali komentare!
   

 
Ostale Teme i dileme
 
 • Između suze i pobede, biram suzu...   02.03.2011.
 • MOJA PRVA LjUBAV   21.12.2010.
 • Jedno moje čudesno putovanje   20.12.2010.
 • Sistem   11.11.2010.
 • Bez reči   03.09.2010.
 • Tema bez dileme 2   03.09.2010.
 • SRPSKA DRAMA...!   12.05.2010.
 • Ama kakva je ovo lakrdija?   30.03.2010.
 • PONOVA SAM BEZ DILEME!!!   25.03.2010.
 • Nema dileme!   23.03.2010.
 • PETAR BOROTA: OD GOLMANSKOG DO SLIKARSKOG UMIJEĆA   01.03.2010.
 • PETAR BOROTA, VRIJEME I MJESTO SAHRANE   17.02.2010.
 • ZASTO ZVEZDA NIJE BOLJA OD PARTIZANA?   06.12.2009.
 • PREDLOG ZA OZDRAVLJENJE PARTIZANA I SRPSKOG KLUPSKOG FUDBALA   23.10.2009.
 • ŠTA JE SLEDEĆE?   16.10.2009.
 • Bez naslova ali s razlogom !!!   11.10.2009.
 • Vec vidjeno i vec dozivljeno!!!   06.10.2009.
 • DA LI SAM U PRAVU?   30.09.2009.
 • PARTIZANOVA JESEN   09.09.2009.
 • IZMEĐU DVE VATRE   27.08.2009.
 • Kratak dah, šićardžijstvo,ili smo zaista samo grupa nekih s brda s dola gradjana?   26.08.2009.
 • TEMA – BEZ DILEME...   22.08.2009.
 • PRVENSTVO JE SVETINJA !!!!   17.08.2009.
 • Klupski ex yu neuspesi   06.08.2009.
 • Zašto i zbog čega ?!?   05.08.2009.
 • Gde je publika !    27.07.2009.
 • Više od igre!   25.07.2009.
 • KOMPLEKSI...   25.07.2009.
 • Tema, dilema ili...?   07.07.2009.
 • Umesto Euforije, postajemo onaj pravi Parni Valjak iz najboljih vremena   30.06.2009.

 • Poštovani posetioci oficijelnog sajta FK Partizan!
  Sa postavljanjem naše nove web prezentacije, želeli smo da otvorimo i jednu stranicu, gde će svako kome Partizan leži na srcu imati mogućnost da iznese svoje opservacije, dileme, primedbe, pohvale ili, najjednostvanije, da napiše šta mu u tom trenutku leži na srcu, a vezano je za Partizan. To se u IT svetu naziva BLOG.
  Blog je skraćenica od engleske reči weblog, što u doslovnom prevodu znači mrežni dnevnik. Blog je web stranica na kojem pojedinac obično beleži svoja razmišljanja i stavove. Na Internetu ih ima na milione i njihovi vlasnici su ljudi iz svih mogućih slojeva društva i zanimanja. Danas je blog zajednica toliko snažna i brojna da ima uticaj i na javnom mnjenje.
  Osim što se koriste za zabavu, blogovi su odlični za komunikaciju, koja povezuje korisnike Interneta, timove ili poslovne ljude. Drugim rečima, blog svakome bez tehničkog znanja omogućava da bude prisutan na mreži svih mreža bez ikakvih ograničenja. Blogove može pisati bilo ko, bez ograničenja.
  Mnogi blogovi su ličnog karaktera na kojem njihovi vlasnici pišu o događajima iz sopstvenog života. Sastoje se od linkova na druge web stranice ili komentara na događaje u svetu. Neki jednostavno pišu o onome što im je trenutno na umu. Drugi ih koriste za zabavu ili posao, a neki za oboje. Naša je odeja da se na ovom mestu razmenjuju mišljenja i predlozi vezano za naš Partizan.

  PRAVILA RUBRIKE - TEME I DILEME

  1. Registracija
  Registracija na TEME I DILEME je besplatna, a oni koji su već registrovani na našem sajtu odranije, ne moraju se ponovo registrovati, jer im važi već obavljena registracija, ali se UVEK morate logovati da biste pisali blogove, isto kao i za komentare, bilo na TEME I DILEME, bilo na VESTI. Ovaj naš blog nije klasičan kao na drugim sajtovima, gde sami ulazite i kreirate stranicu, već sve što želite da napišete šaljete na mail (football@partizan.rs) i on biva odmah postavljen bez ikakve cenzure (normalno, ako ispunjava sva pravila koja možete pročitati ispod).
  2. Uklanjanje sadržaja
  Urednici zadržavaju pravo uklanjanja sadržaja autora koji svesno krše protivpravne ili građanske norme ili na neki drugi način krše pravne propise Republike Srbije, ili narušavaju ugled medija.
  3. Zabranjeni sadržaji
  Posebno se zabranjuje objavljivanje pretećih, pornografskih i komercijalnih sadržaja, vređanje nacionalnih ili verskih osećanja grupa ili pojedinaca, preusmeravanje blog stranice na druge web medije, korišćenje blog stranice samo kao reklamu za druga web odredišta, ili spamovanje po komentarima istog sadržaja na tuđim blogovima.
  4. Odgovornost za sadržaj
  Svaki tekst je stav isključivo njegovog autora i ne odražava stav redakcije našeg sajta, koji se ne može smatrati odgovornim za njegov sadržaj.
  5. O pravilima korišćenja
  Uredništvo zadržava pravo na promenu i dopunu ovih pravila bez upozorenja korisnika, i neće biti odgovorno ni za kakve moguće posljedice proizašle iz takvih promena