PETAR BOROTA, VRIJEME I MJESTO SAHRANE - piše Sinan Gudžević
17.02.2010. - 09:00

Sinan Gudžević
 
Vijest je bila grom u šumi sjećanja: poslije duge i teške bolesti, preminuo nekadašnji golman Petar Borota! U Genovi, dvadeset dana prije svoga 58. rođendana. Datum i mjesto sahrane će biti objavljeni naknadno.

To je bilo u petak, 12. februara, danas je utorak 16., a ni datuma ni mjesta nema ni u novinama ni na internetu. Mora da se neznan netko i neznano nešto oko Borotine sahrane pita. Te mi, koji bismo na tu sahranu pošli, ne znamo hoće li ova biti javna ili "u krugu najbližih". Ne znamo, jer se ne može znati. A web stranice i novine su samouvjerene u neredu koji odašilju. Stvar ide dotle da više nije sigurno ni da je Borota na onaj svijet otišao iz Genove, jer na zvaničnoj stranici OFK Beograda, kluba u kojem je ponikao i u kojem je pokazao svoje čudesno umijeće branjenja gola, Genova se ni ne spominje, već Beograd. Zovem OFK Beograd, ljubazan ženski glas veli da pojma nema ni da je umro. Pa čitate li ono što piše na zvaničnom sajtu kluba? Ne čitam, veli ona, ja u klubu radim, a ta je vijest preuzeta od Tanjuga. Valjda oni znaju. Dobro, pa kad će biti Borotina sahrana? Pojma nemam, veli.

Nije se lako nositi s nepodnošljivom sklonošću svijeta da konfabulira. Borota je bio predmet najmaštovitijih izmišljotina, tako da me ne bi iznenadilo ni da ujuttru čujem kako je živ i zdrav i kako priprema izložbu svojih slika negdje u Cinque Terre. Pa i ako je umro, Petar Borota se i s onoga svijeta prema konfabulatorima ne ponaša drukčije no kao da je živ: on ništa ne demantira, njega ne obavezuje ono što svijetu izlazi iz ograde zubne.

Cijela je Jugoslavija pričala kako je Petru Boroti, nakon što je na golu FC Chelsea na nekoj tekmi odbranio penal, s glave kačket odletio u mrežu, a on, s loptom pod pazuhom, ušao u gol, uzeo kačket, i tako sam sebi dao gol. Ta je priča išla od usta do usta kao narodna pjesma i nije se mogao naći satvor ljudski da nije svojim očima, naravno preko televizije, vidio scenu Borotina zakoračenja u pakao jedinstvenoga autogola. Jedino što u FC Chelsea nema žive duše da to potvrdi. Jer sam jutros zvao i u London, arhivistiku Abramovićeva kluba. U Londonu mi uljudno vele da za takav slučaj nisu čuli, da toga na snimcima tekmi FC Chelsea nema, a da ima svašta i svačega drugog jelda, no takva nam se stvar, da mi znamo, vele, još desila nije, a da se desila, nama ne bi promakla, ne samo nama, već ni drugim u Engleskoj. Go by, mad world!

A zapravo je Petar Borota odavno umro za svijet koji ga je stavio na branku svoje mitomanije. Taj svijet je zaboravo da je Borota 1977/78 postavio rekord u branjenju u jugoslavenskoj ligi od 18 klubova: primio je samo 19 golova, u jesen 9, u proljeće 10. zaboravio je mitomanski puk da je s Borotom na golu, Partizan osvojio naslov prvaka Jugoslavije s 54 boda, pri sistemu 2 boda za pobjedu, jedan za neriješeno. I da je to rekordan broj osvojenih bodova u toj ligi. S Borotom na golu, s bekovima kad s Golcem i Kozićem, kad sa Đurovićem, s half-linijom Trifunović, Stojković, Hatunić, a i s Kunovcem, a u napadu najčešće sa Zavišićem, Grubješićem, Santračom, Prekazijem i Klinčarskim. S trenerom nad trenerima Antom Mladinićem! S Borotom na golu Partizan je te godine oba puta pobijedio Zvezdu, ukupno je je bilo 6:3. To je bila jedina titula prvaka koju je Borota osvojio.

Na stub srama ga je pjenušanju sklona rulja pribila za gol koji je u 2. minuti, iz slobodnog udarca s preko 30 metara, primio u Bukureštu, braneći za Jugoslaviju. A Jugoslavija je rečenu tekmu, 13. novembra 1977, dobila sa 6:4! A za taj gol je on kriv tek nešto više od mene, jer je udarac završio tamo gdje pauk plete svoju mrežu, tamo gdje ni puškom nije lako u trku pogoditi. Slijedeće godine je, 27. septembra u Dresdenu, nepažnjom svojom ostavio loptu na zemlju a igrač Dynama Hans-Jürgen Dörner mu je ćušnuo u mrežu, u teškoj utakmici koju će Partizan (nakon 2:0 u Beogradu i 0:2 u uzvratu) izgubiti na penale i ispasti iz Kupa šampiona. Gol koji će mu, dva mjeseca kasnije, po snijegu, dati Šestić iz Zvezde, na sličan način, nije umijeće već šibicarenje. Borota je bio fauliran i čuo se jasan zvuk pištaljke, čula ga je cijela Jugoslavija, bio je 29. novembar, prenos derbija bio je dar gledaocima za Dan Republike. Nakon zvižduka je postavo loptu na peterac da izvede slobodan udarac. Šestić je prišao da ponovi slavu igrača iz Dresdena, a sudija je, šta drugo, no i sam vidio priliku da se proslavi, pa je Šestićev mangupluk nagradio priznavanjem gola, i večernjim opovrgavanjem svoga zvižduka. I danas tvrdim da je gol dao sudac, a ne Šestić.

Za Jugoslaviju je branio u četiri utakmice, a samo u dvije cijele. Obje cijele je branio u Bukureštu i primio ukupno sedam golova, u dvijema drugima nije primio nijedan, u Budimpešti, 5.oktobra 1977. (3:4 protiv Mađarske, zamijenio Katalinića) i 18. maja 1978. u Rimu (0:0 protiv Italije, opet zamijenio Katalinića).

Za OFK Beograd je, od 1970. do 1976, branio 161 puta, za Partizan 77, a za Chelsea 114. U Chelsea je prešao iz Partizana, februara 1979, za male pare. Naslijedio je ondje čovjeka sličnog reprezentativnog statusa u Engleskoj (7 utakmica) a sličnog i imena i prezimena, Petera Bonettija. Chelsea je tada bio klub mnogo niži no što je danas, a svakako manje slavan nego što je bio Partizan. Nakon dvije godine branjenja u Londonu je proglašen na najboljeg igrača FC Chelsea 1981. godine.

U Partizanu nije lako biti golman poslije Milutina Šoškića. U Šoškićevoj sjeni su i reprezentativci Šoštarić i Ćurković i Omerović i Stojić i Kralj, o Ivančeviću, Istatovu, Zaladu, Đukanoviću, Panduroviću, Damjancu da ne govorimo. Borota je prekratko bio u Partizanu da bi mogao ugroziti Šoleta, ali mu se, moglo bi se reći, najviše približio. Za nas koji smo imali sreću da ga gledamo on je bio golman i bio je čudesan u svojoj ulozi: okretan kao mačka, sumanut na autentičan način, hrabar, svojeglav, božanstven i đavolast, i vitez i mangup, obožavan od partizanovaca, preziran od zvezdaša.

Bio je i slikar, imao je i pokoju izložbi u Beogradu, priča se da je slike prodavao dobro u Londonu, no o tome svjedočanstava dostupnih nema. Zna se da je u Genovi, 2004. godine imao izložbu, pod naslovom "Od nogometnog do slikarskog umijeća". Ogranizator izložbe je bio likovni kritičar i bibliotekar Pietro Guella. I njega sam danas zvao: kaže da preko godinu dana nije imao nikakvih vijesti od Borote, od mene je čuo da je umro. Još veli da je izložba trajala oko dva mjeseca, da je Borota zanimljiv likovni slučaj, eklektik, da na njegovim platnima ima mnogo ženskih figura, da u Genovi nije živio ni u kakvom obilju, da je imao neku garažu u kojoj je slikao. Kaže da još negdje u svojim papirima čuva prospekt te izložbe.
[Komentari (0)]
Morate biti logovani da biste pisali komentare!
   

 
Ostale Teme i dileme
 
 • Između suze i pobede, biram suzu...   02.03.2011.
 • MOJA PRVA LjUBAV   21.12.2010.
 • Jedno moje čudesno putovanje   20.12.2010.
 • Sistem   11.11.2010.
 • Bez reči   03.09.2010.
 • Tema bez dileme 2   03.09.2010.
 • SRPSKA DRAMA...!   12.05.2010.
 • Ama kakva je ovo lakrdija?   30.03.2010.
 • PONOVA SAM BEZ DILEME!!!   25.03.2010.
 • Nema dileme!   23.03.2010.
 • PETAR BOROTA: OD GOLMANSKOG DO SLIKARSKOG UMIJEĆA   01.03.2010.
 • ZASTO ZVEZDA NIJE BOLJA OD PARTIZANA?   06.12.2009.
 • DA LI NAM POBEDA U DERBIJU MOŽE ZALEČITI SVE RANE!?   26.11.2009.
 • PREDLOG ZA OZDRAVLJENJE PARTIZANA I SRPSKOG KLUPSKOG FUDBALA   23.10.2009.
 • ŠTA JE SLEDEĆE?   16.10.2009.
 • Bez naslova ali s razlogom !!!   11.10.2009.
 • Vec vidjeno i vec dozivljeno!!!   06.10.2009.
 • DA LI SAM U PRAVU?   30.09.2009.
 • PARTIZANOVA JESEN   09.09.2009.
 • IZMEĐU DVE VATRE   27.08.2009.
 • Kratak dah, šićardžijstvo,ili smo zaista samo grupa nekih s brda s dola gradjana?   26.08.2009.
 • TEMA – BEZ DILEME...   22.08.2009.
 • PRVENSTVO JE SVETINJA !!!!   17.08.2009.
 • Klupski ex yu neuspesi   06.08.2009.
 • Zašto i zbog čega ?!?   05.08.2009.
 • Gde je publika !    27.07.2009.
 • Više od igre!   25.07.2009.
 • KOMPLEKSI...   25.07.2009.
 • Tema, dilema ili...?   07.07.2009.
 • Umesto Euforije, postajemo onaj pravi Parni Valjak iz najboljih vremena   30.06.2009.

 • Poštovani posetioci oficijelnog sajta FK Partizan!
  Sa postavljanjem naše nove web prezentacije, želeli smo da otvorimo i jednu stranicu, gde će svako kome Partizan leži na srcu imati mogućnost da iznese svoje opservacije, dileme, primedbe, pohvale ili, najjednostvanije, da napiše šta mu u tom trenutku leži na srcu, a vezano je za Partizan. To se u IT svetu naziva BLOG.
  Blog je skraćenica od engleske reči weblog, što u doslovnom prevodu znači mrežni dnevnik. Blog je web stranica na kojem pojedinac obično beleži svoja razmišljanja i stavove. Na Internetu ih ima na milione i njihovi vlasnici su ljudi iz svih mogućih slojeva društva i zanimanja. Danas je blog zajednica toliko snažna i brojna da ima uticaj i na javnom mnjenje.
  Osim što se koriste za zabavu, blogovi su odlični za komunikaciju, koja povezuje korisnike Interneta, timove ili poslovne ljude. Drugim rečima, blog svakome bez tehničkog znanja omogućava da bude prisutan na mreži svih mreža bez ikakvih ograničenja. Blogove može pisati bilo ko, bez ograničenja.
  Mnogi blogovi su ličnog karaktera na kojem njihovi vlasnici pišu o događajima iz sopstvenog života. Sastoje se od linkova na druge web stranice ili komentara na događaje u svetu. Neki jednostavno pišu o onome što im je trenutno na umu. Drugi ih koriste za zabavu ili posao, a neki za oboje. Naša je odeja da se na ovom mestu razmenjuju mišljenja i predlozi vezano za naš Partizan.

  PRAVILA RUBRIKE - TEME I DILEME

  1. Registracija
  Registracija na TEME I DILEME je besplatna, a oni koji su već registrovani na našem sajtu odranije, ne moraju se ponovo registrovati, jer im važi već obavljena registracija, ali se UVEK morate logovati da biste pisali blogove, isto kao i za komentare, bilo na TEME I DILEME, bilo na VESTI. Ovaj naš blog nije klasičan kao na drugim sajtovima, gde sami ulazite i kreirate stranicu, već sve što želite da napišete šaljete na mail (football@partizan.rs) i on biva odmah postavljen bez ikakve cenzure (normalno, ako ispunjava sva pravila koja možete pročitati ispod).
  2. Uklanjanje sadržaja
  Urednici zadržavaju pravo uklanjanja sadržaja autora koji svesno krše protivpravne ili građanske norme ili na neki drugi način krše pravne propise Republike Srbije, ili narušavaju ugled medija.
  3. Zabranjeni sadržaji
  Posebno se zabranjuje objavljivanje pretećih, pornografskih i komercijalnih sadržaja, vređanje nacionalnih ili verskih osećanja grupa ili pojedinaca, preusmeravanje blog stranice na druge web medije, korišćenje blog stranice samo kao reklamu za druga web odredišta, ili spamovanje po komentarima istog sadržaja na tuđim blogovima.
  4. Odgovornost za sadržaj
  Svaki tekst je stav isključivo njegovog autora i ne odražava stav redakcije našeg sajta, koji se ne može smatrati odgovornim za njegov sadržaj.
  5. O pravilima korišćenja
  Uredništvo zadržava pravo na promenu i dopunu ovih pravila bez upozorenja korisnika, i neće biti odgovorno ni za kakve moguće posljedice proizašle iz takvih promena